معماری در دوره اکو تک:

نورمن فاستر ومعماری اکوتک

شرق: رويكرد به زيست و اكولوژي، يكي از گرايش‌هاي عمده معماران اكوتك (EcoTech) است. اين معماران طلايه‌دار استفاده از عوامل اقليمي و محيط زيست در ساختمان هستند. امروزه استفاده از انرژي و صرفه‌جويي يكي از دغدغه‌هاي مسايل جهاني است و براي همين منظور، تعيين و كنترل دقيق مصرف انرژي در ساختمان، امري حياتي به نظر مي‌رسد. اين معماري در اصل، مفهوم معماري هماهنگ با طبيعت است. از اصولي كه در اكثريت كارهاي ارايه شده در اكوتك به نظر مي‌رسد، مي‌توان موارد زير را بيان كرد: تهويه طبيعي با امكان جريان هوا از سقف، تهويه مطبوع از طريق پالايش شبانه و دميدن هوا از زير كف، كنترل نور و نظاير اينها، استفاده كردن از منابع طبيعي زيرزميني، استفاده كردن از انرژي منابع طبيعي همچون گرما، نور خورشيد، باد، انرژي گرمايي، آب باران. نورمن فاستر، يكي از معروف‌ترين معماران سبك اكوتك است. برج سوييس ري يا همان برج خيارشوري لندن فاستر، يكي از شاهكارهاي او در معماري اكوتك است. اين برج 41 طبقه كه به عنوان اولين برج اكولوژيكي لندن به شمار مي‌رود، با رويكردي جديد از نظر فني، معماري، اجتماعي و فضايي طراحي شده است. شكل اين برج از نيمرخ شبيه يك خيارشور به‌صورت قائم است و استوانه‌اي است كه از پايين تا نيمه به تدريج ضخيم‌تر و در نيمه پس از رسيدن به حداكثر ضخامت به حداقل ممكن مي‌رسد. اين فرم علاوه بر آنكه به خوبي مي‌تواند با شرايط ناشي از كوچك و محدود بودن سايت سازگاري يابد، از مزاياي ديگري نيز برخوردار است.
از جمله اينكه حجم آن به دليل انحناي سطح كمتر از برج‌هاي مكعبي شكل ديد ساختمان‌هاي مجاور را محدود نمي‌كند و با آيين‌نامه‌هاي مربوط به سايه‌اندازي مطابقت دارد. همچنين انحناي سطح باعث كاهش انعكاس نور خورشيدي به ساختمان‌هاي مجاور شده و تابش خورشيد به داخل ساختمان به حداكثر خود مي‌رسد.

شیشه کاری کامل سطوح خارجی باعث ورود نور به داخل می شود

ساختمان بیمه مرکزی سوئیس

مشخصات بیمه مرکزی سوئیس


General information
Status Complete
Type Office
Architectural style Neo-futuristic
Location St Mary Axe,
London, United Kingdom[1][2]
Coordinates 51°30′52″N00°04′49″WCoordinates51°30′52″N 00°04′49″W
Construction started 2001
Completed 2003[3]
Opening 28 April 2004; 11 years ago[4][5]
Cost £138 million (plus land cost of £90.6 million)[6]
adjusted for inflation: £204 million (plus land cost of £142 million)[6][7]
Height
Roof 180 metres (591 ft)
Technical details
Floor count 41
Floor area 47,950 square metres (516,100 sq ft)
Design and construction
Architect Foster and Partners
Structural engineer Arup
Main contractor Skanska

سازه این برج از بادبند مورب تشکیل شده واین بادبند ها در دیوارهای خارجی احداث گردیده در نتیجه فضای بی ستون در طبقات به وجود آمد

ساختمان اداری مرکزی شرکت بیمه سوئیس بین سال هی 1997 و2004 ساخته شده این ساختمان منحصر به فرد توسط نورمن فاستر در شهر لندن ساخته شده وشامل 41 طبقه ودارای مساحتی حدود 76400 متر مربع است ومشمل بر بخش های اداری..فضای کار ..ومرکز خرید می باشد

برج افسانی بیمه سوئیس یکی از ساختمان های اکولوژیکی انگلستان است و طراحی آن براساس پیوند بین طبیعت ومحیط کار طراحی شده است

 

ساختمان بیمه مرکزی سوئیس

ساختمان بیمه مرکزی سوئیس

ساختمان بیمه مرکزی سوئیس

ساختمان بیمه مرکزی سوئیس

ساختمان بیمه مرکزی سوئیس

پارلمان جدید آلمان :

در 1993 طرح فاستر براي بازسازي رايشتاگ (پارلمان جديد آلمان در برلين) به عنوان برنده انتخاب شد. در اين طرح هم از معماري اكو‌تك بهره گرفته شده است. فاستر در طرح خود، يك شيشه به جاي گنبد تخريب شده پارلمان در جنگ جهاني دوم درنظرگرفت. گنبد شيشه‌اي پارلمان برلين از چند جهت جالب توجه است: داخل گنبد دو رامپ مارپيچ قرار دارد كه به سكوي فوقاني براي تماشاي مناظر اطراف ختم مي‌شود و بنابراين، مردم به صورت سمبليك بر بالاي سر نمايندگان خود صعود مي‌كنند.

در مسابقه‌اي كه براي طرح ساختمان در پاريس برگزار گرديده 681 نفر شركت نمودند از بين اين گروه دو معمار برجسته ايتاليايي به نام ريچارد راجرز (ساكن انگلستان) و رنزوپيانو (ساكن ايتاليا) برنده مسابقه شدند يكي از محورهاي اصلي كه اين دوره مورد توجه قرار گرفت ماشين و فن‌آوري بود. در داخل ساختمان ژورژ پمپيدو ستون وجود ندارد و در نتيجه تمام دهنه‌ها با خرپا پوشيده شده است و اين امكان وجود دارد كه داخل ساختمان را به راحتي تغيير داد تفاوت بين معماري مدرن و معماري تك بطور كلي مي‌توان معماري مدرن از سادگي خاصي برخوردار است و اين سادگي در معماري تك مشاهده نمي‌شود و به عبارت ديگر معماري مدرن بيشتر به خارج ساختمان توجه دارد در صورتي كه معماري تك به داخل ساختمان توجه بيشتري دارد.

در 1889 ساخت برج

اکو .تک

ايفل يك تحول در معماري بوجود آورد. اين برج در زمان خود يكي از بلندترين ساختمان‌هاي دنيا محسوب مي‌شود داراي ارتفاع 330 متر است و اسكلت آن فلزي است ساليانه ميليون‌ها توريست از اين برج افسانه‌اي ديدن مي‌كند. در داخل اين برج آسانسورهاي نصب شده و در طبقات بالاي برج يك رستوران قرار دارد. در انتهاي برج تأسيسات مخابراتي نصب شده. اصول فكري و طراحي دوره معماري تك و اتوكد 1- نشان دادن تكنولوژي عصر حاضر 2- نمايش پروسه ساخت 3- نمايان كردن ساختار درون بنادر نما 4- از بام استفاده مطلوب مي‌شود. 5- جدا شدن بخش‌هاي خدماتي از بخش‌هاي سرويس دهنده در اكثر ساختمان‌هاي قديمي از بام استفاده مطلوب صورت نمي‌گرفت.

در ساختمان‌هاي جديد در بام برج‌هاي خنك كننده و لوله تأسيساتي قرار گرفته و براي پوشش دهنه‌هاي بزرگ از كابل استفاده مي‌شود و اين كابل‌ها در روي ستون هاي بالاي بام نصب مي‌شود. راجرز معتقد است هر ساختمان بايد نمايانگر عصر خود باشد. در عصر جديد ديگر نمي‌توان از الگوي ساختمان‌هاي قديم پيروي نمود. بنابراين ساختمان‌هاي جديد بايد با در نظر گرفتن سنت و فرهنگ از تكنولوژي روز برخوردار باشد. لازم به يادآوردي است كه بزرگترين فرودگاه جهان و همچنين بلندترين برج در حاضر دنيا توسط يكي از معماران بزرگ بنام نورمن فاستر ساخته شده اين برج داراي ارتفاع 840 متر و داراي 170 طبقه است. مساحت اين برج افسانه‌اي حدود يك ميليون مترمربع است ـ اين برج در خليج توكيو قرار دارد.

ارتباط اين برج عظيم با اتوبان و راه‌آهن و قايق امكان‌پذير است لازم بتذكر است كه چندين طبقه پاركينگ اين برج در زير آب قرار دارد در اين برج ساختمان‌هاي مسكوني ـ اداري و رستوران پيش‌بيني شده در اين برج آسانسورهاي زيادي پيش‌بيني شده كه سرعت آن نسبت به آسانسور معمولي چندين برابر است و در آن واحد امكان جابجايي 160 مسافر است. بهترين شكل هندسي كه مي‌تواند در مقابل نيروي باد و زلزله مقاوم باشد شكل مخروط است. بنابراين شكل اين برج مخروط انتخاب گرديده و بادبندهاي در نماهاي ساختمان قابل مشاهده است.

يكي ديگر از شاهكاري معماري فرودگاه جديد هنگ هنگ است. اين فرودگاه زيبا در يك جزيره هندي ساخته شده ابعاد آن 5/3 × 6 كيلومتر است. پيش‌بيني مي شود پس از اتمام فرودگاه در سال 2040 اين فرودگاه گنجايش 87 ميليون مسافر را خواهد داشت. طراح اين پروژه عظيم آرشيتكت بنام نورمن فاستر است. در طراحي از قاب‌هاي سه بعدي فلزي استفاده نموده به صورت طاق گهواره‌اي و بار سقف به ستون‌هاي بتني منتقل مي‌شوند. گروهي از احزاب گروه در اروپا معتقدند استفاده بيش از حد از تكنولوژي مي‌تواند اثر مخربي در روي محيط زيست و در نتيجه كره زمين داشته باشد.

ولي معماران اين دوره اعتقاد دارند با استفاده تكنولوژي جديد مي‌توان از حداكثر عوامل طبيعي مانند گياهان و باد و آفتاب شرايط مساعد زيست محيي را فراهم نمود و يا بعبارت ديگر مي‌توان ساختمان‌هاي را با تكنولوژي روز احداث نمود كه اثر مخربي در روي زيست محيطي نداشته باشد. در كارهاي جديدي كه معماران در اين دوره ارائه داده‌اند شكل ساختمان با توجه به زاويه تابش آفتاب و جهت باد طراحي شده. بطور مثال ساختمان ادراي در انگلستان توسط ريچارد راجرز طراحي گرديد. اين آرشيتكت برجسته دو عامل مهم جهت مناسب و زاويه تابش خورشيد در طراحي خود در نظر گرفته علاوه بر عوامل فوق در اين دوره استفاده از پوسته ساختمان است. و همانطور كه انسان در مقابل سرما و گرما از خود عكس‌العمل نشان مي‌ده مي‌توان ساختمان‌هايي احداث نمود كه بتواند در فصل‌هاي مختلف عكس‌العمل مناسبي از خود نشان دهد ـ بطور مثال شيشه‌هاي دوجداره وعايق‌هاي متحرك مي‌توان تابش نور خورشيد و سرما و گرما را مي‌توان با سيستم كامپيوتري هوشمند كنترل نمود.

همان طور كه گفته شد نورمن فاستر يكي از چهره هاي بنام سبك اكوتك به شمار مي‌رود در 1993 اين معمار برجسته طراحي را براي بازسازي پارلمان آلمان ارائه نمود و در مسابقه‌اي كه اين منظور ترتيب داده شد برنده نفر اول شناخته شد. فاستر براي گنبدي كه در پارلمان آلمان در جنگ جهاني دوم ويران گرديده بود گنبد شيشه‌اي را ارائه داد. در اين گنبد مسائل زير در نظر گرفته شده 1- امكان تهويه هوا در تابستان از طريق گنبد شيشه‌اي نصب 300 متر مربع سلول خورشيدي كه مي‌تواند قسمتي از برق ساختمان را تأمين كند. 2- در نظر گرفتن پنجره‌هاي هوشمند كه در اين صورت امكان تهويه هوا وجود دارد. 3- براي جلوگيري از تابش خورشيد نقاب متحركي در زير گنبد در نظر گرفته شده و حركت اين نقاب با كامپيوتر امكان‌پذير است. 4- براي مخزن آب گرم از ذخيره حرارت اضافي ساختمان استفاده مي‌شود. 5- با توجه به زيبايي ساختمان ساليانه ميليون‌ها نفر از اين ساختمان بازديد بعمل مي‌آورند.

تهیه تنضیم مهندس شراره سوداگر:فوق لیسانس معماری : دانشجوی دکتری معماری

منابع :

کتاب درک سازه : ترجمه وتالیف استاد حسین سوداگر

کتاب معماری غرب : تالیف امیر بانی مسعود

روزنامه شرق 17 آذر 94

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *